Heb jij wel eens een piep of ruis in je oren gehad na een festival of concert? Dit wijst op een beschadiging van je gehoor. Als je eenmaal merkt dat je een gehoorbeschadiging hebt opgelopen, is het al te laat; de schade is onomkeerbaar. Dus als je gehoor en muziek luisteren je lief zijn, draag je oordoppen wanneer dat nodig is. Toch doet nog lang niet iedereen dit. Op een gemiddeld festival loop je al in minder dan een kwartier risico op blijvende gehoorschade. Maar aan hoeveel decibel word je op een festival blootgesteld? Wanneer is dat schadelijk?
En hoe voorkom je gehoorschade tijdens festivals en concerten, zonder in te leveren op de muziekbeleving? Hieronder lees je wat je moet weten!
Wat is een decibel?
Decibel (dB) is de meeteenheid voor geluidsintensiteit. De decibelschaal (vernoemd naar de wetenschapper en uitvinder Alexander Graham Bell) werd oorspronkelijk gebruikt in de telefonie om signaalverzwakking in telefoonkabels aan te geven. Het laagst waarneembare volume dat mensen kunnen horen is 0 dB. Rond 100 dB ervaren we geluid als te hard en de pijngrens ligt rond de 120 dB.
Goed om te weten is dat de decibelschaal een zogeheten logaritmische schaal is. In tegenstelling tot een lineaire schaal, waarbij numerieke waarden steeds één stap groter worden, is er bij een logaritmische schaal sprake van exponentiele vergrotingen. Op de decibelschaal is elke verhoging van 10 dB een verdubbeling van de geluidssterkte die we waarnemen. Met andere woorden: een volume van 60 dB is twee keer zo hard als een volume van 50 dB. Een verschil van 10 dB is dus veel groter dan je in de eerste instantie zou verwachten.
Hoeveel decibel is het geluid op een festival of concert?
Hoe hard de muziek op een festival mag staan, wordt per gemeente vastgelegd in het omgevingsplan. De maximale geluidsniveaus zijn daarnaast afhankelijk van of het om een binnen- of buitenevenement gaat, en of het evenement binnen of buiten de bebouwde kom plaatsvindt. Maar hoe hard staat muziek op festivals gemiddeld?
- In een concertzaal of festivaltent ligt het volume doorgaans tussen de 95 en 103 dB;
- Bij buitenpodia ligt het volume meestal tussen de 90 en 100 dB;
- Bij rock en metal shows kan dit wel boven de 110 dB uitkomen
Hoeveel decibel is schadelijk op een festival?
Als je langer dan acht uur wordt blootgesteld aan geluid van slechts 80 decibel, loop je al risico op gehoorschade. Bij elke 3 dB meer wordt de duur dat je er ‘veilig’ in kunt verblijven met de helft verkort. Het geluid wordt dan namelijk twee keer zo hard. Je kunt dus maar vier uur aan 83 decibel worden blootgesteld zonder risico te lopen op gehoorbeschadiging, aan 86 decibel maar twee uur, enzovoorts. Het geluidsniveau van een gemiddeld festival ligt rond de 100 decibel. Daarin kun je slechts vijf minuten verblijven zonder risico te lopen op gehoorbeschadiging. Hoeveel dB demping je nodig hebt op een festival, is niet alleen afhankelijk van hoe hard de muziek staat maar ook van hoe lang je aan die schadelijke volumes wordt blootgesteld.
Hoe ontstaat gehoorschade?
Diep in het oor bevindt zich het slakkenhuis. Daarin zitten zintuigcellen met daaraan duizenden hele kleine trilhaartjes. Naarmate we ouder worden gaan die trilhaartjes geleidelijk slijten. Daarom horen veel mensen op latere leeftijd minder goed. Dat noemen we ouderdomsslechthorendheid. Maar er kan ook schade aan de trilhaartjes ontstaan als gevolg van te hard geluid. Dit kan in één keer gebeuren door extreem hard geluid. Of door overbelasting, wanneer je te vaak of te lang aan geluid van harder dan 80 decibel wordt blootgesteld. Schade aan de trilhaartjes herstelt niet meer vanzelf. En op dit moment heeft de medische wetenschap ook geen manier om trilhaartjes te laten herstellen.
Hoeveel demping hebben je oordoppen op een festival nodig?
Tijdens een concert of festival heb je een demping tussen de 18 en 25 dB nodig om gehoorschade te voorkomen. Onze universele Alpine PartyPlug dempt 19 decibel en de Alpine PartyPlug Pro 21 decibel, waardoor het geluid in de meeste omstandigheden naar een veilig niveau wordt teruggebracht. Hierin kun je zonder problemen de hele dag (8 uur) doorbrengen. Kies je voor onze festival oordoppen op maat, dan kun je kiezen voor 18, 23 of 25 dB demping.
Kun je dan nog wel van de muziek genieten?
Het dragen van goedkope schuimoordopjes komt de muziekkwaliteit vaak niet ten goede. Alpine PartyPlug filteroordoppen zijn echter voorzien van speciale akoestische filters die schadelijke volumes dempen, zonder dat dit ten koste gaat van de muziekbeleving. Ook blijven gesprekken gewoon verstaanbaar. Als je geen genoegen neemt met minder dan de allerbeste muziekkwaliteit, kies dan voor Alpine PartyPlug Op Maat oordoppen. Deze op maat gemaakte oordoppen met zogeheten vlakfilters dempen op alle toonhoogtes nagenoeg evenveel volume, waardoor je de muziek hoort zoals deze bedoeld is.
Hoe voorkom ik gehoorschade door harde muziek op een festival?
Door de onderstaande tips in acht te nemen kun je gehoorschade tijdens een festival of concert voorkomen:
#1. Hou voldoende afstand van speakers
Ga niet te dicht bij de boxen staan. Het volume loopt daar al snel op tot meer dan 110 decibel en daardoor heb je al binnen een paar seconden kans op gehoorschade.
#2. Draag geschikte gehoorbescherming
Draag goede gehoorbescherming. Met onze kwalitatief hoogwaardige festival oordoppen met filters wordt het volume tot een veilig niveau gedempt, terwijl je de muziek nog goed kunt blijven horen en gewoon gesprekken kunt blijven voeren.
#3. Neem regelmatig een oorpauze
Neem af en toe een oorpauze. De trilhaartjes die in het slakkenhuis in je oren zitten hebben dan even de tijd om een beetje te herstellen. Ga bijvoorbeeld om het uur een drankje halen bij een bar buiten de festivaltent, ga even naar het toilet of loop een rondje over het festivalterrein waar de muziek niet keihard staat.
Hulp nodig bij het kiezen van de juiste gehoorbescherming voor festivals en concerten?
Je hebt maar één paar oren. Blijf nog jaren van muziek genieten en gebruik muziekoordoppen tijdens festivals en bij concerten! Je kunt ook onze online quiz doen om snel jouw ideale Alpine oordoppen te vinden.