Gehoorbescherming is van cruciaal belang voor het voorkomen van gehoorschade als gevolg van blootstelling aan harde geluiden, ook wel noise induced hearing loss of lawaaidoofheid genoemd. Toch zijn er nog altijd veel misvattingen over gehoorbescherming, welke ervoor zorgen dat tal van mensen geen gehoorbescherming dragen wanneer de situatie daar wel om vraagt. In deze blogpost ontkrachten we de meest voorkomende mythes over gehoorbescherming!
Mythe #1. Gehoorverlies komt alleen voor bij oudere mensen
Gehoorverlies komt voor bij mensen van alle leeftijden, en steeds vaker bij kinderen en jongvolwassenen. Slechts 35% van mensen met gehoorverlies is 65 jaar of ouder.
Mythe #2. Alleen hele harde geluiden kunnen gehoorschade veroorzaken
Zelfs matig harde geluiden (vanaf 80 dB) kunnen geleidelijke gehoorschade veroorzaken, zeker als het om frequente en/of langdurige blootstelling gaat.
Mythe #3. Een paar seconden kabaal kan je gehoor niet beschadigen
In de meeste gevallen is lawaaidoofheid het gevolg van cumulatieve blootstelling aan harde geluiden over langere termijn. Maar slechts één geweerschot, explosie of ander kort, abrupt geluid kan al genoeg zijn om lawaaidoofheid te veroorzaken.
Mythe #4. Je oren kunnen wennen aan harde geluiden
Het is niet mogelijk voor je oren om aan harde geluiden te wennen. Als je het idee hebt dat je harde muziek beter kunt verdragen dan voorheen, dan is dat waarschijnlijk omdat je al gehoorschade hebt opgelopen.
Mythe #5. Als je geen last hebt van geluid, dan hoef je geen gehoorbescherming te dragen
Wanneer je geluid niet storend vindt, of je denkt er gewend aan te zijn, wil dat nog niet zeggen dat het geen gehoorschade kan veroorzaken. Lawaaidoofheid ontstaat meestal over een langere periode. Je hebt meestal niet door dat er schade aan je gehoor optreedt – tot het te laat is en je er niets meer aan kunt doen. Zelfs al weet je dat volumes vanaf 80 dB schadelijk zijn, het is onmogelijk om puur op gehoor in te schatten hoe hard een geluid is. Download eens een decibelmeter-app om te achterhalen aan welke volumes je dagelijks wordt blootgesteld – het zal je verbazen!
Mythe #6. Als je geen last hebt van pijn, een piep in je oor of oorsuizen, dan is je gehoor niet beschadigd
Er zijn verschillende indicaties dat je gehoorschade hebt opgelopen, zoals:
- Een piep in je oor
Bijna iedereen heeft wel eens een piep in het oor gehad na een concert of feestje. Meestal verdwijnt die binnen 24 tot 48 uur wel – maar de schade aan je gehoor blijft.
- Oorsuizen
Oorsuizen, ook wel tinnitus genoemd, is een aandoening waarbij je (meestal constant) een geluid hoort dat er eigenlijk niet is. Dat kan een piep zijn, maar ook een ruisend, zoemend, fluitend of pulserend geluid.
- Oorpijn
Voor mensen ligt de pijngrens van geluid rond de 140 dB. Oorpijn komt vooral voor bij acuut akoestisch trauma, bijvoorbeeld als gevolg van een harde explosie.
- Geluiden die dof klinken
Dof klinkende geluiden kunnen het gevolg zijn van een flinke verkoudheid of een ontsteking van de gehoorgang. Maar het kan ook een symptoom van gehoorschade zijn.
- Vermoeidheid
Bij gehoorverlies moet je meer inspanning leveren om gesprekken te volgen en andere geluiden te identificeren en te onderscheiden. Veel mensen met gehoorschade hebben daarom meer last van vermoeidheid.
- Overgevoeligheid/hypersensitiviteit voor bepaalde geluiden
Het lijkt tegenstrijdig, maar veel mensen met gehoorverlies zijn juist extra gevoelig voor harde geluiden.
Zelfs als je nog nooit iets van de hierboven genoemde symptomen hebt ervaren, is het mogelijk dat je toch gehoorschade hebt opgelopen.
Mythe #7. Je hebt geen gehoorbescherming nodig als je al gehoorverlies hebt
Als je weet dat je al enige schade aan je gehoor hebt opgelopen, kan het zijn dat je minder gemotiveerd bent om je gehoor te beschermen. Echter is het dragen van gehoorbescherming dan juist belangrijk om verdere beschadiging te voorkomen.
Mythe #8. Je gehoor kan zich herstellen
In tegenstelling tot andere cellen in het menselijk lichaam, kunnen de haarcellen in het binnenoor zich niet splitsen en vermenigvuldigen. Andere soorten cellen in het binnenoor kunnen zich ook niet converteren naar haarcellen. Met andere woorden: beschadigde haarcellen kunnen zichzelf niet herstellen, wat betekent dat gehoorschade onomkeerbaar is.
Mythe #9. Gehoorverlies is onvermijdelijk
Voorkomen is beter dan genezen en aangezien gehoorschade niet hersteld kan worden, is preventie cruciaal. Gehoorverlies kan verschillende oorzaken hebben, waaronder genetische aanleg, ouderdom, gebruik van bepaalde medicijnen en natuurlijk blootstelling aan harde geluiden. Sommige oorzaken zijn niet te voorkomen, maar gehoorverlies door harde geluiden wel!
Mythe #10. Gehoorverlies heeft geen invloed op je algehele gezondheid
Overmatige blootstelling aan harde geluiden wordt al een aantal jaar geassocieerd met cardiovasculaire ziekten en cerebrale dysfunctie. Een recente wetenschappelijke studie naar de systemische gezondheidseffecten van blootstelling aan lawaai (Engelstalig), wees echter uit dat lawaai ook andere vitale organen beïnvloed. Dit gebeurt onder andere door de impact op het sympathisch zenuwstelsel, wat zorgt voor het vrijkomen van stresshormonen.
Onbehandeld gehoorverlies gaat daarnaast gepaard met een verhoogd risico op cognitieve achteruitgang, dementie, sociale isolatie en depressie. Er bestaat een theorie dat de ‘cognitieve belasting’ van gehoorverlies op de hersenen een negatieve impact heeft op andere hersenfuncties, zoals het kortetermijngeheugen.
Mythe #11. Gehoorbescherming veroorzaakt oorontstekingen
Veel mensen denken dat oordoppen dragen zorgt voor oorontstekingen, maar dat is niet het geval. Zolang je je oordopjes regelmatig schoonmaakt (bijvoorbeeld met Alpine Clean spray voor oordopjes) hoef je je hier geen zorgen over te maken.
Mythe #12. Oordoppen kunnen je trommelvlies beschadigen
Oordopjes zijn gemaakt om je gehoor op een veilige manier te beschermen. Ze zijn namelijk slim ontworpen: ronde vormen en gemaakt van zacht materiaal dat zich aanpast aan je gehoorgang. Bovendien heeft Alpine ook ovale oordoppen, die de vorm volgen van je gehoorkanaal voor een betere pasvorm.
Alleen als je oordoppen met veel kracht héél diep zou duwen, zou je je trommelvlies kunnen beschadigen. Maar geen zorgen: als je ze gewoon rustig plaatst zoals aangegeven, is er niks aan de hand!
Tips voor veilig gebruik:
-
Check even de instructies voor het plaatsen
-
Forceer niets als je ze indoet
-
Gebruik wegwerpdoppen maar één keer (zoals schuimoordoppen)
-
Houd herbruikbare doppen lekker schoon
Mythe #13. Je hoort niets meer met gehoorbescherming
Sommige mensen dragen geen gehoorbescherming omdat ze denken dat ze dan niks meer zullen horen. Dat is een misverstand! Er is namelijk een belangrijk verschil tussen oordoppen met en zonder filter. Onze oordoppen met filter, zoals de festival-oordoppen, motor-oordoppen of muziek-oordoppen, zijn speciaal ontworpen zodat je gewoon kunt blijven communiceren. Je hoort dus prima de belangrijke geluiden zoals gesprekken, verkeerssignalen of gezang, terwijl schadelijk lawaai wel wordt gedempt.
Oordoppen zonder filter, zoals onze SoftSilicone oordoppen, dempen ook goed maar zijn niet ontworpen om geluid te filteren en zetten dus alle geluiden zachter. Ze zijn dan ook perfect bij andere situaties, zoals slapen of zwemmen.
Bovendien is het technisch gezien onmogelijk om al het geluid tegen te houden. Dit komt doordat geluidstrillingen op twee manieren binnenkomen: via de lucht in je gehoorgang (luchtgeleiding) én via je schedel (beengeleiding). Meer weten over waarom je nooit álle geluiden kunt blokkeren? Lees er hier meer over →
Mythe #14. Noise canceling earbuds als gehoorbescherming gebruiken is voldoende
Koptelefoons, AirPods of earbuds met noise canceling zijn niet hetzelfde als gehoorbescherming.
Om te beginnen is het belangrijk dat je weet wat het onderscheid tussen passive noise canceling en active noise canceling is.
-
Passive noise canceling (PNC) dempt omgevingsgeluid middels design. In-ear oortjes sluiten je gehoorgang af en over-ear koptelefoons bedekken je gehele oorschelp, waardoor omgevingsgeluiden gedempt worden.
-
Active noise canceling (ANC) producten zijn uitgerust met microfoontjes die omgevingsgeluiden opvangen en op basis daarvan een tegengeluid (‘antigeluid’) genereren, oftewel geluidsgolven die het tegenovergestelde zijn van het omgevingsgeluid. Op die manier worden omgevingsgeluiden in feite geneutraliseerd.
Hoewel noise canceling producten de impact van omgevingsgeluid dempen, is de demping doorgaans niet voldoende om je gehoor optimaal te beschermen. Bovendien kan active noise canceling je gehoor niet beschermen tegen plotselinge en explosieve geluiden.
Mythe #15. Oordoppen vervormen muziek
Draag je geen gehoorbescherming bij concerten en festivals omdat de muziek niet meer goed klinkt met oordoppen? Kies dan voor de festival oordoppen van Alpine! Onze PartyPlug Pro oordoppen zijn voorzien van speciale filters die het volume dempen zonder dat de muziek vervormd wordt. Ook onze muziek oordoppen garanderen een veilige demping zonder dat dit ten koste gaat van de muziekkwaliteit.
Mythe #16. Een hoortoestel corrigeert je gehoorverlies
Als je ver- of bijziend bent, dan kan je zicht in de meeste gevallen volledig gecorrigeerd worden met een bril of contactlenzen. Maar een hoortoestel kan geen door lawaai veroorzaakt gehoorverlies corrigeren. Een hoortoestel kan het detecteren en maken van onderscheid tussen verschillende geluiden verbeteren, echter is het niet mogelijk om het normale gehoor te herstellen. De haarcellen die noodzakelijk zijn om de door een hoortoestel versterkte geluiden te verwerken, functioneren namelijk niet meer.