Snurken. Een hardnekkige plaaggeest die wereldwijd miljoenen mensen dagelijks uit hun slaap houdt. Er zijn dan ook ontelbaar veel onderzoeken en tips over dit onderwerp verschenen. Zie je door de (omgezaagde) bomen het bos niet meer? Wij verzamelden de 10 beste tips om te stoppen met snurken.
Ga snel naar tip 10 als je niet de snurker bent maar juist wakker ligt van het gesnurk van een ander.
Hoe ontstaat snurken?
Allereerst een kort lesje over snurken. Wanneer je slaapt, ontspannen je spieren. Omdat je tong ook een spier is, kan deze verslappen en een deel van de keel bedekken. Het gevolg: de luchtweg tussen neus en stembanden vernauwt en hierdoor ontstaat een ronkend, fluitend of zagend geluid.
De invloed van snurken op de gezondheid
Door te stoppen met snurken doe je niet alleen je partner een groot plezier, maar ook jezelf. Natuurlijk snurkt iedereen weleens. Bijvoorbeeld wanneer je verkouden bent. Maar wanneer het elke nacht raak is, ben je misschien wel een chronische snurker. In sommige gevallen kan dat zelfs op gezondheidsproblemen duiden. Zo kwam in een recent onderzoek naar voren dat er een verband bestaat tussen snurken en hartritmestoornissen.
10 tips om te stoppen met snurken
Leuk en aardig allemaal maar hoe stop je dan met snurken? Dit zijn onze beste 10 tips om te stoppen met snurken:
Tip 1: slaap op je zij om snurken te voorkomen
Rugslapers snurken vaker dan zijslapers. Logisch, want als je op je rug ligt wordt je keel sneller geblokkeerd dan wanneer je op je zij ligt. Val je op je zij in slaap, maar word je alsnog ronkend op je rug wakker? Probeer dit simpele trucje: naai een tennisbal aan de achterkant van je slaapshirt. Dat slaapt natuurlijk voor geen meter waardoor je automatisch naar je zij rolt.
Tip 2: eet niet vlak voordat je gaat slapen
Hoe verleidelijk die midnight snack ook is…probeer de verleiding te weerstaan. Eten vlak voor je naar bed gaat betekent vaak een snurkende nacht als gevolg. Dat komt doordat er na het eten meer druk op je longen ontstaat, waardoor je oppervlakkiger en sneller gaat ademen. Dit resulteert vaak in snurken.
Tip 3: drink weinig of geen alcohol
Reken maar dat er op vrijdag- en zaterdagnacht heel wat meer gesnurkt wordt dan op andere dagen. Door het drinken van alcohol verslappen je spieren, dus ook je tong. Wil je stoppen met snurken, stop dan dus eerst met alcohol.
Tip 4: tackle die verkoudheid
Als je neus verstopt is en je door je mond moet ademen, is de kans groter dat je gaat snurken. Probeer daarom neusdruppels of -spray om vrijer te ademen.Tien minuten stomen kan ook helpen om je luchtwegen te openen. Vul een kom met heet water en hang met je hoofd erboven met een handdoek over je hoofd.
Tip 5: zangles als snurkoplossing
Misschien wel de leukste tip uit dit rijtje: ga op zangles! Tijdens zangles train je spieren in je keel die je anders maar zelden gebruikt. Wanneer deze spieren sterker worden, kan het zomaar zijn dat het snurken vermindert. Kleine kanttekening: misschien dat je partner nu juist gek wordt van jouw ‘zangkunsten’. Maar ja, dan komen die slaapoordoppen toch nog van pas.
Tip 6: zorg voor een gezond gewicht
Overgewicht kan snurken veroorzaken. Voldoende beweging en een gezond eetpatroon zijn dus niet alleen van belang voor een goede gezondheid, maar kunnen ook het snurken verhelpen.
Tip 7: kies een ander kussen
In sommige snurkgevallen helpt een hoger hoofdkussen. Omdat je dan minder plat ligt, blokkeer je minder snel je keelholte. Als je een verstelbaar hoofdeinde hebt is dat ook het proberen waard.
Tip 8: oefeningen tegen snurken
En dan nu een oefening die het snurken kan verminderen: de ‘tongtrekker’. Doe maar mee! (Maar check wel even of er niemand meekijkt…)
- Steek je tong zo ver mogelijk recht naar voren uit.
- Breng nu het puntje van je tong richting je neus.
- Ga met je tong omlaag richting je kin.
- Nu naar je linkerwang.
- Rechterwang.
En herhaal deze oefening dagelijks 10 keer op een hoog tempo.
Tip 9: probeer een anti-snurkbeugel
Voor sommige hardnekkige snurkers is een anti-snurkbeugel een verademing. Letterlijk. Want dankzij de beugel worden de luchtwegen minder geblokkeerd waardoor je makkelijker ademt tijdens het slapen.
Tip 10: gebruik slaapoordoppen
Ben jij niet de snorlax maar is het je partner die ’s nachts hele bossen omzaagt? Deel dit artikel dan met jouw lieve snurker en gun jezelf goede slaapoordoppen, zoals de Alpine SleepDeep. Daarmee wordt het snurkgeluid gedempt en slaap jij net zo lekker als die snurker naast je.
Lekker slapen zonder snurken
Waarom iemand snurkt verschilt per persoon. Er is daarom niet één gouden tip om te stoppen met snurken. Dus probeer verschillende dingen uit en geef je partner wat slaapoordoppen cadeau!
(Bron: Thuisarts.nl en rtlnieuws.nl)